Historie van de Dockyard IX

RDM met Dockyard schepen op voorgrond
RDM met Dockyard schepen op voorgrond

De stoomsleepboot Dockyard IX is gebouwd onder bouwnummer 226 bij de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM).

De Dockyard IX maakte deel uit van een serie van in totaal 8 schepen. Van deze serie zijn nog 3 schepen overgebleven, namelijk Dockyard IX, Dockyard V en de Gebroeders Bever (voormalig Dockyard III). Helaas is de Gebroeders Bever hiervan niet meer in bedrijf.

Oorspronkelijk waren de schepen gebouwd voor de havens van Moermansk (Rusland). Echter door de tweede wereldoorlog zijn de schepen nooit afgenomen. De werf heeft toen besloten de schepen in eigen beheer te houden en als werfsleepboot in te zetten.

De Dockyard IX heeft tot 1978 in actieve dienst gevaren voor de RDM. Hierna is het schip samen met de Dockyard V op 26 augustus 1978 overgedragen aan Maritiem Museum Prins Hendrik te Rotterdam. Hier is echter nagenoeg geen onderhoud meer gepleegd aan de Dockyard IX.

Na ruim 9 jaar verwaarlozing zijn enkele stoom fanaten begonnen met een onderzoek naar de mogelijkheden om het schip te behouden. In 1987 zijn een aantal vrijwilligers druk aan het restaureren geslagen.

Dockyard IX met de RDM op de achtergrond
Dockyard IX met de RDM op de achtergrond

In 1990 komt de droom van de vrijwilligers uit. De Dockyard IX neemt onder stoom deel aan Sail Amsterdam.

In 1996 is na zorgvuldige overweging besloten het schip om te bouwen van kolen naar oliestook. Dankzij deze beslissing kunt u nu nog genieten van een in bedrijf zijnde Dockyard IX.
Vanaf die periode zijn de vrijwilligers enthousiast met veel werk, lol, vuile handen en spierpijn aan het werk om de Dockyard IX te behouden. Dit allemaal om u mee te laten genieten van dit stukje maritieme geschiedenis.

Om het schip in de vaart te houden moet regelmatig onderhoud worden gepleegd. Het wordt steeds moeilijker om het geld bij elkaar te krijgen voor dit benodigde onderhoud. Helaas wordt hierdoor het voortbestaan van het schip bedreigd.
Verder zijn wij nog op zoek naar vrijwilligers die zich willen inzetten voor de toekomst van het schip.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.dockyard9.nl/historie/